20 Yaş Dişleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

20 Yaş Dişleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

20’lik Dişlerin Çıkması İçin En Uygun Zaman Hangi Yaştır?

En uygun zaman 18-30 yaşları arasıdır. 20 yaş dişlerinin önündeki ikinci büyük azı dişleri 11-13 yaşlarında ağızda görüldükten sonra, dişlerin sürmesi için yeterli çene kemiği mesafesi var ise  20 yaş dişleri çıkabilir.

Bazı Kişilerde 20’lik Diş Neden Geç Çıkar?

Bu durum çene veya dişin gelişimi ile ilgili olabilir. Diş arkasındaki yer darlığı ve dişeti, kemik veya komşu diş engeli dişin çıkabilmesine mani olabilir. Bu gibi durumlarda diş gömülü kalabilir ve bu engellerden herhangi biri ortadan kalktığında çıkabilir.

20’lik Diş Neden Ağrı Yapar?

Dişin yarısı çıkmış yarısı da çene kemiğinde gömülü ise çıkmış tarafın etrafını çevreleyen diş eti ile arasında bir diş eti cebi oluşur. Bu diş eti cebi, yediğimiz yemeklerin ve bakterilerin birikimi için müsait bir boşluk oluşturur.20’lik dişler, diş fırçası ile zor ulaşılan bölgelerde olduğundan, dişteki plağın yeterince temizlenememesine bağlı çürük oluşumları, diş eti enfeksiyonları, bir öndeki dişlerde ara yüz çürükleri gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Bakterilerin bu boşlukta çoğalmasıyla enfeksiyonlar ve yüzde şişmeler meydana gelebilir.

20’lik Dişler Hangi Durumlarda Çekilmelidir? Çekilmez ise İleride Ne Tür Sağlık Problemleri Oluşturur?

6 ay ile 1 sene gibi zaman aralığında sürekli tekrarlayan diş eti ve çene iltihaplanmaları var ise, ileri derecede çürüme oluşmuşsa ve üst çenedeki 20 yaş dişlerinin çıkıp, alttaki 20 yaş dişlerinin çıkmaması durumuna  bağlı dişlerde meydana gelen uzamalar olmuşsa dişin çekilmesinde fayda vardır. Çekilmedikleri takdirde ağızda, diş kaynaklı kist ve tümörler meydana gelebilir.

20’lik Diş Çektirilmeli mi? 

Halk arasında 20 yaş dişlerinin çabuk çürüyen, gereksiz ve çıkar çıkmaz çekilmeleri gereken dişler olduğuna inanılır.  Tam tersine, düzenli bir şekilde çıkıyor ve diş dizisini bozmuyor ise mutlaka korunması gerekmektedir. Bazen ağızda çıkmamış ancak diş filmlerinde görülen gömülü kalmış 20 yaş dişleri, yaşamımız boyunca ağızda bir sorun çıkarmadan yerinde durabiliyor. Bu dişlerin çıkmaması sorun teşkil etmeyip, çekilmeleri gerekmeyebilir. Altlı ve üstlü olarak çıkmış 20 yaş dişleri, çiğneme görevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getiriyorsa çekilmeleri için bir neden yoktur.

20’lik Diş Çekiminin Normal Diş Çekiminden Farkı Var mıdır?

20’lik dişlerin çene kemiğindeki konumunda, duruş pozisyonunda, büyüklüğünde, üzerinin kemikle veya mukoza ile kaplı olması gibi sorunları yoksa, 20 yaş diş çekiminin normal çekimden bir farkı yoktur.

20’lik Dişlerde Hangi Durumlarda Ameliyat Gereklidir?

Dişin tam çıkamadığı veya çene içerisinde gömülü kaldığı durumlarda ameliyat gerekir. Çekim bölgesi bir yara bölgesi olduğundan, iyileşme süresince ağrılar meydana gelebilir.

20’lik Diş Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çekim sonrası kanama ihtimalini artırabileceğinden, hastaların sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durmaları, ilk 24 saat boyunca o taraf ile çiğneme yapmamaları önerilir. Diş fırçalarken çekim bölgesini daha dikkatli fırçalamakta da fayda vardır. Ağız temizliğine bu dönemde daha fazla dikkat etmek gerekir

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.