1-3 Aylık Bebeklerde Beslenme

  • ÇOCUK SAĞLIĞI
  • 1-3 Aylık Bebeklerde Beslenme için yorumlar kapalı
  • 1.281 kez görüntülendi

1-3 Aylık Bebeklerde Beslenme

Bu yaştaki bebekler ne kadar büyür?

Doğumdan sonraki ilk bir ay içerisinde hızlı bir büyüme görülür. 1-3 ay arasında da bebeğiniz benzer bir hızda büyüyecektir. Bu dönemde ayda yaklaşık 2.5-3.8 cm. uzama görülür. Ancak bunlar yalnızca ortalama değerlerdir. Bebeğiniz bu değerlerin altında veya üstünde de uzayabilir.

Bebeğinizin aldığı gıda miktarı her öğünde artar ve 3. ayın sonunda günlük kilo alımı 30 gramdan 20 grama düşer.

Doktorunuz bebeğinizin kilosunu, boyunu ve baş çapını ölçecek ve standart bir büyüme çizelgesi üzerinde bebeğinizin büyüme gidişatını izleyecektir (erkekler ve kızlar için farklı çizelgeler bulunmaktadır). Genel olarak bebeğinizin büyüme süreci zaman içerisinde uyumlu gittiği sürece bebeğinizin sağlıklı olduğu söylenebilir.

Prematüre doğan bebeklerin büyüme ve gelişim süreçleri normal doğan bebeklerle karşılaştırılmamalıdır. Prematüre doğan bebeklerin büyüme süreçleri ilk birkaç ay boyunca yakından takip edilmeli ve haftalık olarak kilosu ölçülmelidir.

Endişelenecek bir şey var mı?

1-3 aylık bebeğiniz beklenen düzeyde büyüme göstermiyorsa veya büyüme hızı yavaşladıysa doktorunuz bebeğinizin yeterli beslenip beslenmediğini öğrenmek isteyecektir. Doktorunuz aşağıdaki soruları size sorabilir:

  • Bebeğiniz günde kaç öğün besleniyor? Anne sütüyle beslenen bebekler 24 saatlik süre içerisinde 8-12 öğün beslenmelidir. Mamayla beslenen bebekler daha az sık, örneğin 3-4 saatte bir beslenebilirler.
  • Bebeğiniz her öğünde ne kadar gıda alıyor? Bebekler genellikle yaklaşık 10 dakika boyunca emzirilirler ve emzirme bittiğinde doymuş görünürler. Mamayla beslenen bebekler ilk ay içerisinde her öğünde 90-120 mililitre yerler ve bu miktar her gün 30 mililitre artar.
  • Bebeğiniz ne sıklıkla idrarını boşaltıyor? Bebeklerin gün içerisinde yaklaşık 4-6 kez bezleri değiştirilir.
  • Bebeğiniz ne sıklıkla kaka yapıyor ve bu kakanın miktarı nedir? Emzirilen bebeklerin kakaları yumuşak ve biraz sulu olmaktadır. Mamayla beslenen bebeklerin kakaları biraz daha sıkıdır, ancak asla sert olmamalıdır. Kaka sıklığı yaşa ve beslenme türüne bağlıdır.

Bebeklerin büyümeleri doğumdan sonraki ilk birkaç ay içerisindeki rutin kontrollerde takip edilir. Ancak doktorunuzun bebeğinizin büyümesiyle ilgili endişeleri varsa bebeğinizi daha sık kontrole getirmenizi isteyebilir.

“Büyüme geriliği” kavramını duymuş olmalısınız. Büyüme geriliği bebeğin normal bir şekilde kilo almamasını ifade eder. Böyle bir durumda büyümenin yavaşlamasına neden olan tıbbi bir durum oluşmuş olabilir ve mutlaka müşahede edilmesi gerekir.

Bebeğiniz yeterince gıda almıyorsa ve bebeğinizin büyüme ve gelişimiyle ilgili endişeleriniz varsa hekiminizle görüşünüz. Bebeğiniz her öğünden sonra çok miktarda kusuyorsa, idrar ve kakasını yapmıyorsa, ateşi varsa ve halsiz görünüyorsa hastaneye gidiniz.

Sırada ne var?

Çoğunlukla bebekler ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü veya mamayla beslenirler. Ancak bazı doktorlar 4. Aydan itibaren demir ilaveli tahıllı mama önerebilir. Katı yiyeceklere geçmeden ve mamanızı değiştirmeden önce mutlaka hekime danışınız.

Etiketler:

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.